virtuaalitalli
Ruusupellon tila
etusivu       Suomenhevoset        Muut Rodut        kasvatus

Houreunia

    VH18-018-0631

    suomenhevonen, ori
    tummanpunarautias, 158cm

    syntynyt 21.02.2018, 4-vuotias
    ikääntyy satunnaisesti, katso ikääntyminen alhaalta

    kenttäpainotteinen
    ko. Va B, re. 110cm, me. 100cm, CIC1

    kasvattanut Susiraja
    omistaa Ruusupellon tila VRL-05766


Saavutukset

palkittu R-suunnalle KTK-II huhtikuussa 2018
18 + 18 + 18 + 18 = 72p.

palkittu 4-vuotiaana SV-I kesäkuussa 2018
tilaisuuden paras 4-vuotias
rakenne 9 + suku 10 + käytös 9 + 8,75 + ratsastus 8,5 + 10 + luonne 10 = 74,25p.

palkittu 3-vuotiaana SV-II huhtikuussa 2018
rakenne 6,6 + suku 10 + käytös 6 + 7,75 + ratsastuskoe 6,2 + 0 = 36,55p.

Jälkeläiset

Hoku ei ole vielä jalostuskäytössä!

Koskaan ei voi tietää millaisen hevosen sitä talliinsa löytää, eihän? Jälleen kerran löydän itseni haalimassa talliin uutta ja ehkä hivenen hienompaa suomenhevoslinjaa, joka löytyi tällä kertaa Susirajasta. Faktahan on se, ettei tallissa pitäisi asustaa muita kuin valjakkoon koulutettuja hevosia, mutta miten on käynytkään. Ensin tuli pari koululinjan yksilöä ja nyt tämä hurmuripoika, joka on sukunsa puolesta erikoistunut kenttäratsastukseen - miten tämä on mahdollista? Kenties huono itsekuri hevosten ostamisen suhteen, mutta ei sen väliä, koska onhan rautias sen verran herkku, että annettakoon tämä hairahdus anteeksi.

Houreunia on kokonaisuudessaan aika herkku suomenhevoseksi, vaikka jokaisesta hevosesta pitäisi löytyä vähän moitittavaakin, mutta ei Hokusta. Rautias on omanarvonsa tunteva hienohelma, joka ei varmasti jalkaansa kuralammikkoon kasta, ellei vedetä tuhatta ja sataa maasto-osuudella. Hokun mielestä hoitajaksi ei huolita ketä tahansa, sillä täytyyhän tämä osata ottaa orin tarpeet huomioon - lähinnä tämän arvokkuus sekä tavat miten sen kanssa tilanteessa toimitaan. Ratsastettavuudeltaan ori ei välttämättä ole helpoimmasta päästä, sillä se on maastossa kuumuvaa sorttia, mutta kenttätyöskentelyssä pysyy paremmin ratsastajan käsissä.

Hokun hoitamisesta ei tarvitse tehdä suurta numeroa, sillä lähestulkoon jokainen hevonen hoidetaan samalla tavalla. Raudikko tuppaa vain seuraamaan hoitajansa tekemisiä huomattavasti kriittisemmin, mitä tallimme muut hevoset. Hoku ei käytöksestään huolimatta ole pahan palkkaama hevonen vaan pyrkii huomauttamaan hoitajaa väärästä toiminnasta, mikä ilmenee pääasiassa etujalan lattiaan polkemisella. Usein muistutus tulee liian rajuista harjan vedoista, sillä ori haluaisi mielummin nauttia hellästä harjauksesta kuin saada harjauksen, missä tämän harjakset painuvat syvälle karvan sekaan. Hokulle on opetettu kavioiden omatoimista nostamista, mutta ei sitä viitseliäisyyttään tee, joka lopulta jääkin hoitajan tehtäväksi - kuten varsinainen puhdistaminenkin. Varusteiden suhteen raudikko on avoin, se ei kyttää satulan selkään laittoa saatika vieroksu kuolaimien suuhun ottamista.

Selkään noustessa Hoku testaa hoitajaansa, olla pysymättä hetkeäkään paikoillaan, jolloin sille voi joutua ärähtämään kerran tai kaksi. Toki tulee muistaa orin hienohelmaisuus, joten se voi hyvin vetää herneen nenään pienestä äänen korottamisesta, mutta onneksi se ei ole pitkävihainen. Sileällä työskenneltäessä rautias on helposti ratsastettavissa, sillä se kuuntelee ratsastajalta tulevia painoapuja huomattavasti paremmin kuin muita. Tietenkään vaativimpia asioita Hoku ei anna ilman, sillä ratsastajan täytyy osata vaatia ja ratsastaa sitä tilanteessa oikein. On yksi asia, mitä ori ei kestä sekuntiakaan, kovat ohjasotteet - jolloin se voi tarjolla voi olla laaja kirjo erinäisiä liikkeitä; takapuolen heittämisestä aina hervottomaan pään viskomiseen. Pehmeällä kädellä Hoku toimii huomattavasti paremmin, jolloin ei suurempia ongelmia pääse ilmaantumaan.

Kouluaitojen sisäpuolella Hoku on elementissään, sillä se pääsee esittämään parasta itseään ja näyttämään kuinka hieno poika todellisuudessa on. Se taipuukin helposti muotoon ja liikkuu kevein, ilmavin liikkein eteen. Raudikon askellajit ovat silmää miellyttävät ja ratsastajalle mukavat istua, joista ehdottomasti ravi kuuluu parhaimmistoon. Hoku taipuu vaivattomasti volteille ja käännöksille, käyttäen erinomaisesti takapäätään. Hokulla on pahatapa innostua aina laukan noustessa, mikä ei varmasti tee työskentelystä ratsastajalle helppoa. Laukkatehtävissä hevosta voi joutua jarruttelemaan ja tekemään erinäisiä pidätteitä, jotta se pystyy suoriutumaan tehtävästä moitteettomasti. Hokulta onnistuvat pohkeenväistöt kuin laukanvaihdotkin, ne täytyykin osata kaivaa oikeasta kohdasta esiin - ilman niitä ei saa.

Esteisiin siirryttäessä Hokusta suorastaan huokuu energisyys, jota ei myöskään jää puuttumaan. Helppoa hyppääminen ei tule olemaan, mikäli ratsastaja ei kykene pitämään hevosta hanskassa ja onnistu kontrolloimaan sen vauhtia. Rautiaan liikeratakin tuppaa muuttumaan lämmittelyssä töksähteleväksi, sillä se keskittyy enemmän esteiden kyttäämiseen kuin työsketelyyn. Ratsastajan täytyykin ottaa hevonen hallintaan jo tässä vaiheessa, saada se rentoutumaan ja liikkumaan jouhevammin ennen ensimmäistä hyppyä. Hokun kanssa joutuukin vääntämään useita pysähdyksiä pidätteitä ja jopa ratsastamaan askellajit läpi, jotta se saadaan tilanteen tasalle. Hyvällä alkulämmityksellä on syynsä, sillä se tulee näkymään orin treenissä enemmän positiivisena kuin negatiivisena asiana. Ensimmäisten hyppyjen osalta se voi käydä vielä kierroksilla, mutta vauhti tasaantuu varsin nopeasti, jolloin oria on mukava ratsastaa eteen. Hoku omaa hyvän hyppytekniikan, vaikka ei itsenäisesti laskekaan oikeaa ponnistuspaikkaa, joten tässäkin on ratsastajan autettava parhaansa mukaan - kaikki riippuu siitä henkilöstä kuka satulassa sillä hetkellä on.

Maastossa Hoku on varmajalkainen ja pörheä oripoika, joka hörähtelee usein tyytyväisesti päästessään tuulettumaan kentän ulkopuolelle. Se ei kauheasti perusta ympäristö vaan menee sinne minne se käsketään, mikä on jopa hyvä piirre kenttähevoselle. Hoku rakastaa laukkata vaihtelevassa maastossa, jolloin siitä löytyy poweria enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Tietenkin on jäleen hyvä muistaa, että laukka nousee vain ratsastajan pyynnöstä, ei silloin kun hevonen niin päättää. Hoku kokeileekin ratsastaansa tällä tavoin, jolloin sille pitää näyttää heti mistä kana pissii tai ongelmia on tulossa. Esteet liitettynä maastoon on kuin piste i:n päälle, jolloin ori on ihan liekeissä. Hokua ei tarvitse ratsastaa yhtään enempää eteen mitä se jo kavioistaan päästelee vaan ratsastaja joutuu jo himmaamaan vauhtia ennen seuraavaa estettä, mikäli se halutaan ylittää turvallisesti. Oikeat vesiesteet eivät hienohelman mieltä horjuta päinvastoin, se kaahottaa niiden läpi tarmokaasti - mikä on ihme, sillä tallipihan kuralammikot ovat kamalin asia ikinä. Hoku pärjää erinomaisesti vauhdissa, mutta tekniikassa on vielä paljon hiomista.

sukutaulu

  i. Valvehoure
  vprt, 159cm
  KTK-I
  ii. Luuhohka
 trt, 163cm
  VIR MVA Ch, KTK-II, ERJ-I
  iii. Pihkakieli
  sysrt, 160cm
  iie. Varjokajo
  rt, 156cm
  ie. Unihuuru
  vprt, 162cm
  Ch, KTK-II
  iei. Tunturipuron Iltarauha
  vprt, 165cm
  iee. Jekkupakkanen
  prt, 158cm
  e. Sampelin Soma
  prt, 158cm
  VIR MVA Ch, KTK-I
  ei. Valarna
  trt, 158cm
  VIR MVA Ch, KTK-II
  eii. Varkaanaikein
  sysrt, 157cm
  eie. Kruunukyy
  rt, 157cm
  ee. Hiimuisen Ihana
  vrt, 158cm
  VIR MVA Ch, KTK-II, KERJ-I
  eei. Reposhukka
  sysrt, 156cm
  eee. Hilmu Hanki
  vrt, 156cm

isälinja: Valvehoure - Luuhohka (2)
emälinja: Sampelin Soma - Hiimuisen Ihana (2)

Kilpailutiedot

Ominaisuuspisteet
Hyppykapasiteetti ja rohkeus 561.99
Nopeus ja kestävyys 363.50
Kuuliaisuus ja luonne 0.00
Tahti ja irtonaisuus 0.00
Tarkkuus ja ketteryys 0.00
Kenttäratsastuksessa 925.49 op. (tasolla 2 )

Arvokilpailut
ei kilpaillut

Näyttelytulokset
ei kilpaillut

Ikääntyminen - satunnainen

3v - 21.03.2018
4v - 21.05.2018
5v - 21.07.2018
6v - 21.09.2018
7v - 21.11.2018
8v - 21.01.2019
9v - 21.03.2019
10v - 21.05.2019
11v - 21.07.2019
12v - 21.09.2019
13v - 21.11.2019
14v - 21.01.2020
15v - 21.03.2020
16v - 21.05.2020
17v - 21.07.2020
18v - 21.09.2020

Kuvagalleria - © kuvaaja ei tahdo nimeään mainittavan

VIRTUAALIHEVONEN - A SIM-GAME HORSE